Cinnamal
Další názvy:
Cinnamaldehyde
Cinnamyl aldehyde
Obecná charakteristika:
- je to žlutá olejová tekutina se sladce teplou, kořeněnou vůní, rozpustná v olejích a ethanolu
- přirozeně se vyskytuje například ve skořicovém éterickém oleji nebo i v heřmánkovém éterickém oleji
- také ho lze najít v kůře stromu kafrovníku lékařského nebo ve skořice čínské
- vyrábí se o všem i syntetický cinnamal
- v přírodní certifikované kosmetice se ale používá pouze čistě přírodní
- koncentrovaný cinnamal může být dráždivý na pokožku
- může vyvolat silné alergické reakce a ve větším množství až toxický pro člověka
- látka však není karcinogenní a nepředstavuje žádné dlouhodobé zdravotní riziko
- v potravinářství se používá jako parfemační látka, která dodává produktům kořeněnou, teplou vůni, připomínající aroma skořice
- má antimikrobiální a antibakteriální účinky
- využívá se i v zemědělství jako účinný pesticid k hubení hub a plísní tím, že se aplikuje do kořenové soustavy rostlin.
Použití:
- parfemařství
- potravinářství
- zemědělství
- krémy na ruce
- parfemované vody