Cinnamal
Další názvy:
2-PROPENAL, 3-PHENYL-
2PROPENAL, 3PHENYL
3-PHENYL- 2-PROPENAL
CINNAMALDEHYDE
CINNAMIC ALDEHYDE
CINNAMYL ALDEHYDE
2-PROPENAL, 3-PHENYL- (9CI)
3-FENYLPROPENAL
3-PHENYL-2-PROPENAL
3-PHENYLACROLEIN
Funkce:
- k maskování základního zápachu
- aromatická přísada a vonná přísada
- jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků
- přidává se pro parfemaci
Obecné informace:
- je to světle žlutá viskózní kapalina
- přirozeně se vyskytuje v kůře skořicových stromů a dalších druhů rodu Cinnamomum, dále např. v rostlině hyacint a olejích (Ceylon a Cassia)
- silice ze skořicové kůry obsahuje přibližně 90% cinnamaldehyde
- je to organická sloučenina , která dává skořici jeho chuť a vůni
- používá se v parfémech sladkých a ovocných vůní
- získává se např. parní destilací oleje ze skořicové kůry
- většinou se přidává do kosmetických prostředků obsahujících ethylalkohol
- je to aromatický aldehyde, rozpustný v etanolu a v olejích
- jeho vůně odpuzuje zvířata (kočky, psi)
- má antimikrobiální účinky
- může výrazně snížit výskyt bakterií v ústech.
- je netoxický
- je součástí Balsam of Peru, Tolu balsam
- používá se i jako příchuť do potravin
- může být senzibilizující
- je zařazen mezi možné alergenní vonné látky
Použití:
- parfémy
- lesk na rty
- rtěnky
- hydratační krémy
- mýdla
- vůně pro svíčky
- v potravinářství (ochucení žvýkaček, sladkostí, napojů , aj.)
- ve farmaceutickém průmyslu
- v průmyslu (rozpoutědlo ...)
- v zemedělství jako fungicid a insekticid aj.