Cholin
Další názvy:
Aminoalkohol
Obecná charakteristika:
- dříve se řadil mezi vitaminy skupiny B, označoval se jako vitamin B11
- vstřebává se ve střevech a jeho nadbytek je vylučován močí
- naše tělo je schopno si ho v určitém množství vytvářet samo, ale je také nutné ho přijímat ve stravě
- je důležitý pro neutralizaci škodlivých látek v játrech a k jejich odvádění z těla
- je nezbytný pro fungování nervového systému, protože přenáší nervové vzruchy
- doporučovaná denní potřeba cholinu se pohybuje kolem 600 mg, u žen je to pak o něco méně
- vyšší množství cholinu je třeba přijímat při dlouhodobém stresu
- nedostatek cholinu v organismu se projevuje zhoršením paměti, zapomnětlivostí a špatnou koordinací pohybů
- pokud bychom cholinu naopak přijímali příliš mnoho, můžeme trpět nechutenstvím či bolestmi svalů
Kde ho najdeme:
- vaječné žloutky
- játra
- rybí maso,
- luštěniny
- obilné klíčky
- mléko
- listová zelenina
Použití:
- doplňky stravy