Čekanka (Cichorium intybus)
Další názvy:
cikorka
cikorie
čaganka
čekanec
koření sv. Petra
koření kozího cecku
německá káva
pocestník
podražník
čakanka obyčajná
chicory
Co je čekanka obecná?
- je to vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých
- má jasně modré květy
- kořen čekanky je dlouhý, vřetenovitý a po naříznutí z něj vytéká mléčná šťáva
- plodem je žlutá až tmavě hnědá, vejčitá nažka
- předmětem sběru je kořen i květ a nať
- využívá se do čajových směsí, tinktur či jako náhražka kávy
- nedoporučuje se užívat ji ve vysokých dávkách během těhotenství
- extrakty z čekanky neovlivňují běžně užívané léky
- dá se užívat dlouhodobě
- pražený kořen čekanky se používá jako náhražka kávy, ale i léčivá bylina
- má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus
- detoxikuje a posiluje játra, žlučník a slezinu
- pomáhá při žloutence a působí proti parazitům. V oblasti trávicího ústrojí působí protizánětlivě a antibakteriálně, čistí krev a napomáhá při ledvinových či močových potížích
Obsahuje:
- sacharidy
- polysacharid inulin
- fruktooligosacharidy
- polyfenolické sloučeniny
- seskviterpenické laktony
- vitaminy
- minerální látky(např. vápník, hořčík, fosfor, železo)
- hořčina intybin
- třísloviny
- cholin
- arginin
- silici
- sliz
Použití:
- čekankový sirup
- káva
- esence
- masky na pleť
- doplňky stravy