Čekanka
Čekanka je krásná a zdravá. Použít ji můžete celou – od květů přes listy až po kořen
Modré květy jí daly český název čekanka, protože připomínají modré dívčí oči, které čekají na návrat milého. Dokáže vydržet i přes velmi suchá léta a najdete ji kdekoliv na světě, tedy kromě mrazivých zemí.
- Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Využít se přitom dají vlastně všechny její části.
- Když se potřete šťávou z čekanky, prokáže vám možná vlivná osoba laskavost.
- Čekanka podporuje skromnost a pomůže zapomenout na nešťastnou lásku.
- Čekanka možná pomůže, jestliže se chcete stát se neviditelnými.
- Čekanka možná otevře všechny zámky, má to jeden háček, musí být utržená v pravé poledne, v den letního slunovratu, v tichosti a zlatým nožem.
Kořeny jsou ale plné inulinu, a to až z 20 %. Čím starší a vyvinutější kořen, tím více ho tam je. Je vlastně náhražkou cukru, který se získává z cukrové řepy. Je to dokonce výraznější sladidlo než sacharóza. Dokonce i květ čekanky má spoustu cukru. Navíc výplach z květů uleví při zánětu spojivek.
Z praženého mletého kořene si můžeme připravit lahodný nápoj místoklasické kávy. Cikorka je stejně lahodná a navíc zdravější. Je vhodná i pro malé děti a kojící matky, protože stimuluje tvorbu mateřského mléka. Podporuje také proces trávení a vylučování žluči a působí příznivě při potížích s játry a slinivkou.
Takže: jak na to? Nápoj připravíme tak, že nasypeme čerstvou cikorkovou směs do vroucí vody a hned nádobu odstavíme. Dál nevaříme, ztratila by se chuť i vůně. Po 3 minutách přecedíme. Můžeme dochutit mlékem a cukrem.