Artyčok (Cynara cardunculus)
Další názvy:
artyčok kardový
cynara scolymus
artyčok zeleninový
Co je Artyčok?
- je to vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých
- podobá se bodláku
- jeho lodyžní, přízemní listy rostou v růžici a jsou velké, střídavé, vejčité a peřenoklané
- kvete modrofialově
- právě šťavnatá poupata rostliny se využívají do různých pokrmů
- má nízký obsah sodíku a je úplně bez tuku
- vedlejší účinky nejsou známy
- odvar z kořene byl dříve doporučován jako účinný prostředek proti tělesnému pachu, hlavně v podpaží
- artyčok je v podstatě nízkokalorická zelenina
- příznivě působí při jaterních a žlučníkových potížích
- podporuje produkci žluči v játrech a její vylučování do dvanáctníku
- je vhodný při poruchách trávení a látkové výměny, zánětech žlučníku či při onemocnění ledvin
- napomáhá detoxikaci a vylučování škodlivých látek z těla močí
- dobře působí na funkci slinivky
- eliminuje plynatost a podporuje pravidelnou stolici
- snižuje hladinu krevního cukru, je prospěšný v případě cukrovky 2. typu a brání ukládání cholesterolu v cévách
- je též účinný při revmatismu a artritidě
- regeneruje buňky a podporuje obranyschopnost
- má afrodiziakální účinek
- napomáhá udržení zdravého těla a mladistvého vzhledu
- má antivirové, antialergické či antiseptické vlastnosti, čehož je využíváno v případě kožních problémů, například u různých ekzémů
Obsahuje:
- beta-karoten
- vitaminy B a C
- kyselinu listovou
- minerály
- železo
- hořčík
- draslík
- zinek
- vlákninu (inulin)
- bílkoviny
- bioflavonoidy
- fytosteroly
- polysacharidy
- organické kyseliny
- sliz
- deriváty kyseliny kávové
- seskviterpenické laktony
Použití:
- v kuchyni
- alkoholické i nealkoholické nápoje
- doplňky stravy