Arginin
Další názvy:
Arginine
L-Arginin
Obecná charakteristika:
- je to přirozeně se vyskytující aminokyselina
- aminokyseliny jsou stavební bloky bílkovin
- řadí se do tzv. semi-esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si organismus za určitých podmínek nedokáže v dostatečném množství vyrobit sám, proto je nutné mu tyto aminokyseliny dodat např. vhodnou stravou
- k těmto situacím dochází např. v období růstu, při zvýšené tělesné námaze v období nemoci apod.
- v těle vzniká převážně v ledvinách, játrech a mozku
- podávání aminokyseliny způsobuje vyplavení celého spektra hormonů - např. glukagonu, inzulinu a růstového hormonu
- urychluje obnovu buněk, působí na spalování podkožního tuku a stimuluje imunitní systém, čehož se využívá při léčbě zranění, popálenin, doléčení poúrazových a pooperačních stavů
- stabilizuje pH pokožky a zachovává její ochranný kyselý plášť
- má antistatický účinek a zlepšuje toleranci vůči agresivnějším látkám v kosmetických přípravcích
- bývá pokožkou velmi dobře snášen a je povolenou látkou v certifikované přírodní kosmetice
Kde ho najdeme:
- kuřecí a krůtí vývar
- kaviár
- zelený hrášek
- vaječný bílek
- čokoláda
- burské ořechy
- obiloviny
Použití:
- zubní pasty
- ústní vody
- pečující kosmetika