Antokyany
Další názvy:
Anthocyanins
E163
Obecná charakteristika:
- je to skupina přírodních látek, konkrétně barviv rozpustných ve vodě, a to modrých, červených nebo fialových
- intenzitu barevného odstínu pak ovlivňuje pH prostředí, ve kterém se látka vyskytuje
- v kyselém prostředí je barvivo červené/oranžové
- v zásaditém pak modré/fialové
- antokyany však nejsou jen barvivy, mají také výrazně antioxidační účinky
- nemají negativní účinky na lidské zdraví
- antokyany se jakožto barvivo získávají z různého ovoce, a sice lisováním
- řadí se nejen mezi výborné přírodní antioxidanty, ale mnohé z nich také působí proti zánětům, virům apod
- potraviny bohaté na antokyany pomáhají snižovat tlak a jsou vhodné při infekcích močového systému
Kde je najdeme?
- v květinách
- brusinkách
- malinách
- švestkách
- třešních
- arónii
- plodech černého bezu
Použití:
- džusy
- ovocné šťávy
- jogurty
- zmrzliny