Anthokyany
Anthokyany patří do skupiny flavonoidů, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínů od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu.
Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.
Anthokyany a jejich zdravotní účinky:
- výjimeční bojovníci proti rakovině
- zdroj antioxidantů
- podporují imunitní systém
Přírodní zdroje anthokyanů:
- borůvky
- černice (ostružina)
- arónie, černý jeřáb
- červená řepa, červené zelí
- třešně a višně
- černý rybíz
- černá rýže, černá quinoa
- černé a fialové fazole
- a další
Rostlinná barviva listů, květů a dalších částí:
- červená
- modrá
- bílá
- černá, barva noci, starosti, vysokého věku a důstojnosti
- zelená, barva živé vegetace, barva naděje, zdraví, života, volné lásky a žárlivosti
- žlutá, barva slunečního svitu a moudrosti, může ale také značit stud a zlou vůli
- hnědá, barva zorané země, úrodné půdy a podzimu, označuje pouta lásky