Alicin
silice alin (alicin, allicin), je sirná sloučenina obsažena v česneku, pažitce i medvědím česneku, která se porušením rostliny mění na známý allicin (má antibiotické, protivirové, protinádorové a proliplísňové účinky). Zajímavostí je, že pokud celý česnek oloupáte a bez krájení ho sníte, tak allicin téměř neobsahuje. Ten se začne tvořit až potom, co oloupete jednotlivé stroužky a provedete několik řezů. Právě to spustí reakce, které jsou zodpovědné za to, že je allicin tvořený. Účinky alicinu netrvají dlouho, během několika minut se rozpadá, proto je důležitá rychlá konzumace v syrovém stavu
Allicin a jeho účinky:
- alicin způsobuje způsobuje specifickou chuť česneku i medvědího česneku
- má antibakteriální účinky (ničí viry, plísně, houby a baktérie)
- má antivirové a antihoubové účinky
- podporuje imunitní systém a osu MTM
- prospívá při chřipce a nachlazení
- prospívá při kvasinkových infekcích
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- působí proti parazitům a plísním
- díky allicinu a draslíku je schopná významnou měrou ovlivnit snížení kardiovaskulárního napětí
- snižuje tuhost cév a tím snižuje celkový krevní tlak
- má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice
- česnek a cibule funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz díky allicinu
Přírodní zdroje alicinu:
- česnek
- pažitka
- medvědí česnek