Akrylamid
Další názvy:
Polyquaternium-7
Acrylamide monomer
2Propenamide
Propenamide
Polyakrylamid
Polyacrylamide
Obecná charakteristika:
- je to bílá krystalická látka bez zápachu
- má chemický původ
- přirozeně se vytváří v potravinách, které jsou upravované pečením nebo smažením při teplotě 120 °C
- je součástí hranolků, kávy, bramborových lupínků, chleba, sušenek aj.
- najdeme jej také v tabákovém kouři
- akrylamid, potažmo polyakrylamid, je toxický a vyvolává alergické reakce-může způsobit otravu, je dráždivý pro kůži, sliznice a oči, poškozuje centrální nervový systém, způsobuje zmatenost a halucinace, ospalost, závratě, nadměrné pocení končetin
- v potravinách potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, poškozuje buňky DNA, je stále testován
- je toxický pro vnitřní orgány
- celoživotní používání kosmetických prostředků obsahujících polyakrylamid může představovat nepřijatelně vysoké riziko výskytu rakoviny
Použití:
- lakýrnictví
- obalová technika
- příměs do lepidel a průmyslových barev
- hraje roli při výrobě papíru, plastů a úpravě vody
- vlasová kosmetika
- barvy na vlasy