Ajurvédské byliny
Ajurvéda (ÁJUR – tělo, mysl a duše, VÉDA - znalost, vědění, věda) je věda o zdravém životě (celostní léčebný systém), pochází z védských písem, nauka o zdraví Ajurveda vznikla před 6000 lety, v sanskrtu (jazyk indických učenců) znamená Ajurvéda ""poznání dlouhého života"" (nauka o dlouhém životě). V seznamu Ajurvédy je cca 4000 léčivých rostlin. Průkopníkem Ájurvédy v Čechách a držitelem čestného titulu „Riši“ je Pavol Hloška. Podle ajurvédy vychází nemoc z duše a do terapie zahrnuje astrologické konstelace a masáže. Pouze z čerstvých bylin se připravují léčivé přípravky.
- Ajurvéda, indická medicína pro tělo i mysl, léčebný systém, který se skládá z jednotlivých unikátních systémů výživy, cvičení, bylinné terapie, relaxace, meditace, pročišťování organismu, aromaterapie a masáží
- Světová zdravotnická organizace (WTO) uznala Ajurvédu jako platný léčebný systém
- Sušruta, představitel ajurvédy, tvůrce Sušruta samhitá, představitel a zakladatel indické chirurgie
- Čaraka (Cgaraka), představitel ajurvédy, autor Čaraka samhitá sútra
- mudrc Háríta, popisuje především léčivé vlastnosti potravin
8 základních odvětví ajurvédy:
- Kayachikitsa - všeobecná medicína - 5 hmotných prvků, 3 základní substance ( vata, pitta, kapha)
- Shalyachikitsa - chirurgie (přírodní materiály, zlato, měď)
- Salakya - tantra (léčba hlavy, oční a nosní dutiny)
- Kaumara - brithya (pediatrie - léčba dětí)
- Agada - tantra (toxikologie - otravy jedy)
- Bhuta - vidya (psychologie, čištění mysli)
- Vajikarana tantra (sexuologie, nyní každý 4 pár trpí neplodností)
- Rasayana - tantra (rekonvalescence, omlazování)
Tri doshi (substance-energie, chyba - nerovnováha)
Podle Ajurvédy je každý člověk malý vesmír a je tvořen třemi prvky (principy, roční období): oheň (pitta - kombinace ohně a vody), zem (kapha - kombinace vody a země) a vzduch (vata - kombinace éter a vzduch), pokud nejsou tyto tři principy v rovnováze, člověk onemocní (je to jako orchestr bez dirigenta). Kapha převládá v dětství, pitta ve středním věku a vata ve stáří. Kapha kulminuje dopoledne, pitta v poledne a vata večer.
- kapha (sliz, voda) - kombinace vody a země, symbolizuje princip hmoty a struktury, sladká
- pitta (žluč, horko) - kombinace ohně a vody, symbolizuje metabolismus, ostrá
- vata (vítr) - kombinace éter (prostor) a vzduch, symbolizuje pohyb, slaná
Významní učitelé a zkladatelé ajurvédy:
- Dhanvantari z Benaresu (Varánasí, cca 1500 př.n.l. je pokládán za reinkarnaci boha Višnua a za předního mudrce ajurvédy. Vytvořil ajurvédu jakožto specifické umění uzdravování a je duchovním zakladatelem chirurgické školy Dhanvantari.
- Nagarjuna(cca 500 n.l.), slavný mudrc mahájánského buddhismu, je autorem komentáře k samhitě Sušruta.
- Vagbhatta ze Sindu (cca 342 př.n.l.) je autorem samhity Aštanga hridaja, komentáře k samhitám Čaraka Sušruta se syntézou dalších prací od jiných předních ajurvédských autorů. Díky jemu byla do dříve ortodoxních ajurvédských škol vnesena řada nových bylin a chirurgických technik.
Hlavní principy Ajurvédy:
- hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí, přírodními zákony a zachováním rovnováhy energie v těle
- základem Ajurvédy je strava (3 x denně), nejíst po 18 hodině (jídlo musí obsahovat 6 chuťových látek: sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a sliznice stahující látky), strava se určuje pro konkrétního jedince na základě ročního období
- základem Ajurvédy je také olej a očista těla (kůže je čistící orgán)
- kromě stravy patří ke klíčovým dechová cvičení, bylinná terapie, životospáva, jógová cvičení, celková životospráva
- anamnéza - celistvý pohled na člověka a jeho okolí
- pracuje se na obnovení vztahu k přírodě a snižuje vliv současného moderního světa
- každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša) - Kapha, Pitta a Váta, sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas)
Sušruta - objevil body marma (místa, kde se protínají cevy, nervy, kůže a orgány- celkem 107 bodů)
Agni - silný trávící oheň, který má schopnost trávit a metabolizovat potravu, agni můžeme posílit teplou vodou, kyselinou cironovou, kořením například fenykl, kardamon, koriandr, římský kmín.
Jak se stravovat podle Tridosha:
lidé typu váta mají hubenější tělesnou konstituci, sušší kůži, problémy s prokrvením končetin a celkově mají slabší trávení, pro tento typ je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí, těžší, teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chutě. lidé typu Váta nemají silný trávící oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.
- koření, které prohřívá, zažívání – kardamon, zázvor, česnek, skořice, anýz, kurkuma, vanilka, tymián, oregano.
- obiloviny- rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy, lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo
- zelenina- tepelně upravena, uvařena, nebo lehce osmahnutá
- syté a zralé ovoce (velmi sladké, těžší typy) - banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas, švestky, nevhodné je toto ovoce: jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka, sušené ovoce
- ořechy a semínka
- ovoce i zeleninu je vhodné mixovat a konzumovat v tekuté formě
- oleje - vhodný je sezamový olej
- nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu
lidé typu pitta májí silný trávíví oheň a žije v teplém klimatu, mají střední postavu s přiměřenou svalovou hmotou, mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví, silnou imunitu, pravidelné vylučování, pokud je pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, ve střevech, se záněty obecně.
- raw strava, při nadbytku pricipu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování
- ochlazující koření - máta či fenykl, nevhodné je zahřívací koření - zázvor, pepř, chilli
- ořechy - mandle a kokos, z luštěnin adzui, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny
- zelenina - sladké a hořké druhy (dýně, květák, cuketa, okurka, brambory, tuřín)
- ovoce - jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny, pomeranče
lidé typu kapha mají robustnější postavu, svalnatou nebo s vyšší množství tuku, rádi spí, mají sklon k přejídání a lenosti, pro tento typ je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, jídlo by mělo být vyrovnávající – tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou
- ovoce (svíravé chuti - jablka, brusinky, ostružiny, arónie, angrešt) a čerstvá vláknitá zelenina včetně RAW stravy - lehké a ochlazující
- vařená strava a se zahřívacím kořením (skořice, pepř, chilli, zázvor, černý pepř)
- nevhodná tučná, mražená, mastná jídla
- vhodné sušené ovoce, fazole, brambory
- nevhodná jsou jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti, ale také sladké, slané a kyselé
- nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu
5 prvků podle Ajurvédy:
palec je éter, který je protipolem 4 prstů (země, voda, vzduch, oheň) na ruce - malíček - země, prsteníček - lehčí než země je voda, prostředníček- oheň, ukazováček -vzduch. Síla palce je stejná, jako síla 4 ostatních prstů na ruce
- země
- voda
- oheň
- vzduch
- éter - prostor (duch života, nosič myšlenky, kvintesence, atma, všeobsahující, prostupující vším)
Seznam Ajurvédských bylinek:
- Ašvaganda (vitánie snodárná)
- Gotu kola (pupečník asijský)
- Triphala
- Kadidlová pryskyřice (kyselina boswelová)
- Myrha
- Brahmi
- Tulsi (Bazalka posvátná)
- Amalaki
- Shatavari
- Arjuna
- Gokshura
- Guduchi (Chebule srdčitá)
- Vasaka
Guddul - Neem (Zederach indický)
- Yastimadhu
Zahřívací bylinky a potraviny
- kurkuma + černý pepř, chilli, skořice, hřebíček, hořčice
- šípkový a zázvorový čaj
Chladivé bylinky a potraviny:
- mátový a meduňkový čaj
- fenykl, koriandr, šalvěj lékařská
- raw strava
Rozdělení 5 elementů (Feng shui):
element | Oheň | země | kov | voda | dřevo |
fire | earth | metal | water | wood | |
barva | červená, vesele pestrobarevná | žlutá, okrová, béžová, písková, hnědá, skořicová | bílá, šedá, barvy kovu a chladné pastelové barvy | černá, tmavě modrá, průhledná | zelená a modrozelená |
jin /jang | plný jang | jin-jang, rovnováha | nový jin | plný jin | nový jang |
číslo | 7 | 5 | 9 | 6 | 8 |
roční znamení | Mars | Saturn | venuše | merkur | jupiter |
klima(čchi) | teplo | vlhko | sucho | chlad | vítr |
roční období | léto | střed | podzim | zima | jaro |
směr | jih | centrum | západ | sever | východ |
čas | 11-13, 13-15 | 7-9, 9-11 | 3-5, 5-7 | 15-17, 17-19 | 23-1, 1-3 |
Tvar | špičatý, trojúhelník (hrot směřuje nahoru), pyramida, hvězdice | čtverec nebo horizontální, plochý, nízký | kulatý, půlkulatý | nepravidelný, vlnky | vertikální obdélník, sloup |
světová strana | Jih | Jihozápad, Severovýchod, Střed | Západ a Severozápad | Sever | Východ a Jihovýchod |
orgány | srdce-jin, tenké střevo-jang | žaludek-jang, slezina a slinivka-jin | plíce-jin a tlusté střevo-jang | ledviny -jin a močový měchýř-jang | játra-jin, žlučník-jang |
chuť | hořká | sladká | pálivá | slaná | kyselá |
dorůstání | proměna, dospění | dozrávání | uchovávání | rození, početí | |
smysly | hmat | chuť | čich | sluch | zrak |
tělo | puls, žlázy s vnitřní sekrecí | svaly, rty | puls, kůže, ochlupení | kosti, vlasy | šlachy, nehty, chrupavky |
emoce | smích, radost, nenávist | empatie, tvořivost, úzkost | kuráž, vitalita, žal, smutek | tvořivost, strach, obavy | trpělivost, zlost |
čas | dopoledne | odpoledne | večer | půlnoc | ráno |
soustava | endokrivní, nervová | trávící | dýchací | rozmnožovací, oběhová | imunitivní |
období | 15.5-14.7. | 15.7.-14.9 | 15.9.-14.11. | 15.11-14.2. | 15.2.-14.5. |
ve Feng shui | vášeň, vzrušení, expanzi | pohodlí, péči, bezpečí, stabilitu | řád, koncentraci, logiku, ale také kreativitu | plynutí, tok | neustálý růst, vývoj a pohyb |
otvor | ústa, jazyk | ústa | nos | uši | oči |