Acerola (Malphighia Glabra)
Co je Acerola?
- je to hustý nepopínavý, stálezelený keř nebo strom z čeledi malpígiovité
- dorůstá výšky až 6 metrů
- kvete světle růžovými nebo červenými květy
- plody se podobají se třešním, mají kyselou šťavnatou dužinu
- pěstuje se v pásmu tropů i subtropů po celém světě, nejčastěji však v Brazílii
Původ
- rostlinný
Charakteristika:
- plody aceroly se používají při kašli, nachlazení, průjmech a úplavici či jaterních chorobách
- plody se přidávají do nápojů, dezertů a polev na dorty
- z aceroly se též připravuje víno
- jedná se o přírodní zdroj vitaminu C
- zvyšuje imunitu, snižuje míru únavy a vyčerpání
- podporuje tvorbu kolagenu za účelem optimální funkce cév, kostí, chrupavek, zubů a dásní
- zvyšuje vstřebávání železa a ovlivňuje energetický metabolismus
- podílí se na zlepšení zraku, snížení hladiny cholesterolu, příznivě působí na stav pokožky (přispívá k čistější pleti a k její regeneraci), sliznic a vlasů (zpomaluje šedivění)
- je výborným preventivním prostředkem před zubním kazem, rakovinou, hlavně plic či kardiovaskulárními onemocněními
- zabírá i při zánětech, tuberkulóze, chudokrevnosti, srdečních obtížích, revmatismu a dá se užívat i v období rekonvalescence po různých chorobách
- významně podporuje tvorbu červených krvinek a urychluje hojení ran
- využívá se v kosmetice(akné, vrásky, pigmentové skvrny aj.)
Obsahuje:
- bohatá na vitamin C
- vitaminy A, B a E
- betakaroten
- minerály
- stopové prvky, např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen, fosfor, měď a flavonoidy, zejména vitamin P - rutin a hesperidin
- fruktóza
- glukóza
- sacharóza
- fenoly
- fenolické pigmenty (malvidin, pelargonin)
- kaempferol
- organické kyseliny( např. kávová a ferulická)
- bílkoviny
- tuky
- vláknina aj.